Šperky z bieleho zlata „žltnú“?

„ÁNO“ žltnutie šperkov je diskutovanou témou od kedy sa začalo používať na výrobu biele zlato. Vysvetlíme Vám, prečo časom dochádza k žltnutiu šperkov vyrobených z bieleho zlata.

Biele zlato sa v prírode prirodzene nevyskytuje. Musí sa vyrábať  predovšetkým zmiešaním s inými kovmi z ktorých najväčšiu zložku tvorí klasické žlté rýdze zlato. Bielym zlatom teda označujeme zliatinu rýdzeho zlata, ktorá sa získava prímesami ďalších kovov a získava tak výsledne bledé, takmer  biele zafarbenie. Najčastejšie používaná niklová aj paládiová zliatina, šperk sa ešte dodatočne upravuje pomocou ródiovania pre dokonalú bielu, lesklú farbu.

Ródiovanie bieleho zlata

Aj keď má biele zlato bledé zafarbenie jeho farba nie je až taká pekná a dokonalá. Zlato je možné spozorovať aj voľným okom mierne nažltnutý efekt. Tento efekt je spôsobený pozostatkom výraznej farebnosti rýdzeho žltého zlata, ktoré tvorí väčšinovú zložku zliatiny a má výrazne žltú – prirodzene zlatú farbu. Preto sa následne biele zlato pre dosiahnutie perfektne bielej farby dodatočne upravuje pomocou ródiovania, galvanickou metódou pripomínajúcou pozlacovanie alebo chrómovanie povrchu.

Čo je to ródium?

Ródium je jeden z najdrahších kovov na svete. Patrí do skupiny platinových kovov a má nádhernú bielu farbu. Ródiovanie sa používa na povrchovú úpravu šperkov. Zvyšuje lesk povrchu a napríklad poródiované strieborné šperky sú následne na nerozoznanie od šperkov z bieleho zlata ako na pohľad, tak aj vlastnosťami.

Proces ródiovania spočíva v nanesení jemnej vrstvy ródia na povrch šperku. Nejedná sa však o žiaden prevratný vynález a v dnešnej dobe je ródiovanie samozrejmosťou a nutnosťou u popredných výrobcov kvalitných šperkov.

Poródiované šperky z bieleho zlata sa v dôsledku nosenia opotrebúvajú tak ako každý iný šperk. Pôsobením škrabancov sa vrstva ródia postupne vytráca čím následne začne presvitať prirodzené biele zlato. Niektorí ľudia tento jav nazývajú žltnutie zlata. Nejde však o žltnutie bieleho zlata, to je totiž rovnaké ako na začiatku, ide o vytratenie povrchovej vrstvy ródia, ktorú treba obnovovať.

Cena ródia cca 2,50€ gram šperku. My ako výrobcovia šperkov poskytujeme túto službu.