Akú farbu zlata zvoliť?

Najpopulárnejším variantom zlata je žlté zlato, ktorému v poslednej dobe výrazne konkuruje zlato biele, a treticu doplňuje zlato ružovej farby. Môže sa stať, že pri hľadaní šperkov narazíte aj na iné farby zlata, ale tieto tri sú najrozšírenejšie a najčastejšie používané. Mnoho šperkov sa taktiež vyrába z kombinácie rôznych farieb zlata – o týchto šperkoch potom hovoríme, že sú vyrobené z dvoj-, troj- alebo viacfarebného zlata.

 

žlté zlato – vyrába sa primiešavaním rôznych kovov, väčšinou medi či zinku, ktoré zaručujú, že farba časom nezájde; nádherne dokáže podtrhnúť majestátnosť smaragdov a rubínov i ďalších zeleno a červeno sfarbených kameňov

 

biele zlato – sa vyrába zmiešavaním čistého zlata a bielych kovov ako napríklad striebra alebo palladia. V niektorých krajinách sa k jeho výrobe používa aj nikel, ten je však vo väčšine štátoch zakázaný. Šperky z bieleho zlata sa bežne poťahujú rhodiom, ktoré dodáva zlatu tvrdší povrch a ešte belší nádych. Pokiaľ chcete šperku z bieleho zlata vrátiť jeho iskru, môžete ho po roku nosenia nechať opäť potiahnuť rhódiom; biele zlato pôsobí neutrálne, preto nepotlačí farbu žiadneho drahého kameňa, napriek tomu najzaujímavejšie vyzerá s modrými odrodami topásov a zafírov a s akvamarínmi.